Merhabalar, Anadolu'nun İslamlaşma sürecinde önemli bir tarihsel aralığa tekabül eden ve İslam'ın ikinci koşusu olarak adlandırılan 11. ve 13. yüzyıl arasındaki dönemde cereyan eden olaylara dair okuma notlarını paylaştığımız blogumuza hoşgeldiniz.

28 Eylül 2015 Pazartesi

13. Metin: Kızılbaşlar/Aleviler - KRİSZTİNA KEHL-BODROGİ

01:58 Posted by Bedri Münir , No comments
Kitap Hakkında

Bu araştırmada Kızılbaş/Alevi inanç topluluğunun dini ve sosyal-dini yapısı ele alınmaktadır. İncelemede bu inanç topluluğunun ortaya çıkış dönemindeki koşullar göz önünde bulundurulmuştur. Türkiye’de Sünni Müslümanlardan sonra en büyük dini topluluğu oluşturan Kı­zılbaşlar/Aleviler, kendilerini İslamiyet’in zümrelerinden olan On İki İmam Şiileri olarak tanımlıyorlar. Fakat bu inancın kendine özgü özel­likleri, Kızılbaşları/Alevileri İslam dininin mezhebi altında sınıflandır­mayı zorlaştırıyor. Kızılbaş/Alevilik inancını, Halk İslamı’nın ortaya çıktığı ortamda doğan ve aşırı Şii inancının etkisi altında kalarak onun bazı unsurlarını özümseyen bağımsız bir din olarak tanımlamak daha doğru olacaktır.Kızılbaşların/Alevilerin büyük çoğunluğunun dili Türkçedir. Türki­ye’deki yaygın düşüncenin aksine, söz konusu inanç topluluğu içerisinde Alevi Kürtler azınlık bir grubu temsil etmektedir. Bu araştırma kapsa­mında, göçebe olarak yaşayan Türkmen topluluğunda ortaya çıkan ve gelişen Kızılbaşlığa/Aleviliğe Kürtlerin hangi tarihi koşullar altında entegre oldukları sorusu üzerinde durulmayacaktır. Bu konunun daha sonraki çalışmalarda ele alınması gerekmektedir. Ancak Kızılbaşların/Alevilerin etnik kökenlerinden ve dillerinden bağımsız olarak kendi­lerini “biz” (grup) olarak görmeleri, bu araştırmada onları –Türk/Kürt ayırt etmeksizin- bir bütün olarak ele almamın haklı gerekçesini oluş­turacaktır.

Künye

ISBN: 978-975-539-696-5
Baskı: 1.Baskı - 2012
Özgün Adı: Die Kızılbaş / Aleviten
Yayın No: 663
Dizi No: 11
Dizi: İdea Ayrıntı
Yazar: Krisztina Kehl-Bodrogi
Çeviri: Bilge Ege Aybudak, Oktay Değirmenci
Yayıma Hazırlayan: Demet Karaca
Son Okuma: Mehmet Celep
Kapak Tasarımı: Gökçe Alper
Dizgi: Esin Tapan Yetiş

Yazar Hakkında

Krisztina Kehl-Bodrogi
Aralarında Max Planck Enstitüsü ve Pécs Üniversitesi’nin de bulunduğu pek çok üniversitede Sosyal Antropoloji üzerine dersler veren Krisztina Kehl-Bodrogi’nin, sosyalizm sonrası dönemde Ukrayna’da dinin etkisi, Harezm bölgesinde dinin konumu ve Türkiye’de 12 Eylül darbesinden sonra Alevilerin durumu üzerine çalışmaları bulunmaktadır.

Kaynak: https://www.ayrintiyayinlari.com.tr/kitap/kizilbaslar-aleviler/501

Ayrıca bu konu bağlamında okuduğumuz makaleler için: https://drive.google.com/open?id=0BxRTNEEEQWGMWTZEbVprS1NOMEE

0 yorum:

Yorum Gönder